Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gyros na talerzu

Gyros na talerzu

Pieczone pulpety z mozzarellą

Pieczone pulpety z mozzarellą

Domowy makaron cynamonowy

Domowy makaron cynamonowy

Racuszki marchewkowe

Racuszki marchewkowe

Sałatka z curry i ananasem

Sałatka z curry i ananasem

Aromatyczne ciasto miodowe- idealne na ŚWIĘTA!

Aromatyczne ciasto miodowe- idealne na ŚWIĘTA!

7 świątecznych przepisów na dania i desery z MAKIEM

7 świątecznych przepisów na dania i desery z MAKIEM

Przekąska krewetkowa z awokado

Przekąska krewetkowa z awokado

Rolada wieprzowa z nektarynkami

Rolada wieprzowa z nektarynkami

Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

Obwarzanki z serem

Obwarzanki z serem

Rogaliki z konfiturą

Rogaliki z konfiturą

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Pierniki świąteczne z miodem

Pierniki świąteczne z miodem

Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami

Pieczone ziemniaki z bazylią

Pieczone ziemniaki z bazylią

Kutia

Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 12 godzin moczenia

liczba porcji: 4

składniki:

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy \"na kutię\"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

przyrządzanie:

Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć – wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.