Klasyczny nugat, który w tej wersji lub nieco wzbogaconej obecny jest w okresie Bożego Narodzenia w każdym hiszpańskim domu
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 30 minut + 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
250 g miodu
300 g zmielonych migdałów
1 białko
100 g cukru
skórka z jednej cytryny
przyrządzanie:
W rondlu na niewlkim ogniu rogrzać miód, dodac cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Do nieco wystudzonego miodu dodać białko i wszystko razem mieszać ok. 10 minut. Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciągle mieszając podgrzewać aż się skarmelizuje (zacznie brązowieć). Następnie dodać startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny oraz zmielone migdały. Formę keksową wyłożyć pegaminem, wylać masę, wygładzić zmoczona łyżką. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny do zastygnięcia. Następnie pokroić na wąskie paski.
uwagi:
Do nugatu można dodać także - już po wylaniu do formy - całe migdały, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową