Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Podwójnie wypiekany suflet z trzema serami

Jedyny w swoim rodzaju suflet, podawany zazwyczaj we Francji na obiad w Boże Narodzenie, który może, a wprost powinien opaść - można przygotować go nawet dzień wcześniej

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:

6 łyżek masła
4 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka 36 % śmietany
1/2 szklanki kremowego koziego sera
1/4 szklanki sera roquefort
3/4 szklanki sera gruyere
4 jaja
1 białko

 

 

przyrządzanie:

4 łyżki masła rozpuścić w dużym rondlu. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlewać stopniowo mleko i dokładnie wozmieszać. Chwilę podgrzewać, po czym dodać pól szklanki śmietany. Podgrzewać razem przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony kozi ser, wymieszać, a następnie wystudzić.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka nieco ubić i dodać do masy. Wymieszać, dodać rozrobniony roquefort oraz pół szklanki stratego na tarce o drobnych oczkach gruyera. Wszystko dokładnie wymieszać. 5 białek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą sufletową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Cztery niewielkie żaroodporne foremki wysmarować pozostałym masłem. Nakładać masę sufletową, tak aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości. Ręcznikiem papierowym wytrzeć ich brzegi. Suflety piec przez ok. 20 minut w nagrzanym do największej możliwej temperatury piekarniku (najlepiej ok. 300 stopni). Gdy już wyrosną i są lekko brązowawe, wyjąć. W środek każdego sufletu nakładać po łyżeczce śmietany i sera gruyere. Gdy ostygną, ponownie włożyć je do piekarnika i piec ok. 8 – 10 minut. Po upieczeniu delikatnie podważyć i przełożyć na talerze.

uwagi:
Podawać z sałatkami, najlepiej z sosem winegret, np. MIESZANYMI SAŁATAMI Z OCTEM BALSAMICZNYM  lub SAŁATĄ W SOSIE WINEGRET