Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Aromatyczny gulasz wołowy z cieciorką i pomidorami

Gulasz to danie rodem z Węgier. W jego składzie znajdziemy mięso, cebulę i paprykę. Nasza wersja dodatkowo zawiera marchew, pieczarki, pomidory, cieciorkę i czerwone wino. Najlepiej jest podawać go z kwaśnym jogurtem.

Składniki:

  • 600 g mięsa zrazowego wołowego
  • 1 pokrojona w paski biała cebula
  • 1 pokrojona w paski czerwona cebula
  • 100 g pokrojonego w paski bekonu
  • 1 pokrojona w paski marchew
  • 1 pokrojona w paski czerwona papryka
  • 8 pokrojonych w paski pieczarek
  • 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu Kucharek
  • 200g (1 puszka) cieciorki
  • sol kumin grubo mielony czarny pieprz liść laurowy cynamon
  • 4 łyżki kwaśnego jogurtu

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu

Przygotowanie:

  • Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w gruba kostkę.
  • Zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawa do gulaszu i odstawić na godzinę.
  • Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na zloty kolor dodać białą i czerwona cebule, bekon, marchew, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy.
  • Całość podsmażyć wlać wino oraz bulion i dusić około 40 minut.
  • Następnie dodać pomidory cieciorkę doprawić do smaku i dodać posieka kolendrę.
  • Przygotowany gulasz podawać z kwaśnym jogurtem.