Słodkie i chrupiące bezy to przysmak każdego łasucha. Jak przygotować bezy, które nie zawierają słodzików, barwników i spulchniaczy? To bardzo proste. Zobacz jak w kilka kroków zrobić naprawdę dobre bezy!
składniki:
- 2 białka
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 100°C.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać cukier (małe obroty miksera).
- Gotowa masa powinna być sztywna.
- Przełożyć masę do szprycy (można również użyć woreczek śniadaniowy i po napełnieniu odciąć jego róg).
- Formować bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Zachować odstęp około 2 cm.
- Piec przez około 60 minut.
uwagi:
- Jeżeli chcesz, aby twoje bezy były w kolorze różowym, to pod koniec ubijania dodaj łyżkę kisielu truskawkowe lub wiśniowego.
- Jeżeli chcesz, aby Twoje bezy były w środku klejące, to piecz je przez około 45-50 minut.