Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Biszkoptowa rolada z marmoladą

Ciasta i słodycze to coś co każdy łasuch sam powinien umieć robić. Spróbuj przygotować ten prosty przepis na roladę biszkoptową z marmoladą, pójdzie szybko i będzie smacznie. 

rolls-510922_1280  

składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • marmolada smak dowolny
  • cukier puder do posypania lub polewa do polania

przyrządzanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek, równomiernie posypujemy cukrem i dodajemy 6 łyżek gorącej wody.
  • Miksujemy wszystko na krem.
  • Dodajemy porcjami mąkę cały czas delikatnie mieszając łyżką.
  • Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem.
  • Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy za pomocą szpatułki.
  • W temperaturze 180 °C pieczemy przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • Po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczkę.
  • Ciasto również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy, po czym odkładamy do przestudzenia.
  • Dopiero ostudzone ciasto smarujemy od wewnątrz marmoladą.
  • Ponownie zwijamy i okręcamy ściereczką, folią spożywczą lub aluminiową i delikatnie wygładzamy powierzchnie rolady, wtedy mamy pewność, że nadzienie będzie dobrze przylegało do ciasta.
  • Roladę umieszczamy w chłodnym miejscu, najlepiej w chłodziarce.
  • Posypujemy ciasto cukrem pudrem, żeby lepiej przywierało, można posmarować najpierw dowolną konfiturą.

 

Domowe wypieki? Sprawdź tez nasze inne przepisy