Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Chrupiące chipsy domowej roboty

Chipsy, lubimy je sobie pochrupać podczas oglądania telewizji lub w czasie wolnym. Kupne przegryzki jednak nafaszerowane są chemicznymi ulepszaczami smaku. Spróbuj samemu przyrządzić domowe chipsy z ziemniaków, zobaczysz jakie to proste i zaprzestaniesz kupowania sklepowych, niezdrowych odpowiedników. 

chips-464212_1280

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • sól morska
  • przyprawy do smaku: 2 łyżeczki ziół prowansalskich/tymianku/rozmarynu/bazylii (dosłownie kto co lubi)
  • 2 łyżki masła

przyrządzanie:

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżąca wodą (można użyć ostrej strony gąbki).
  • Kroimy na 1 do 2 milimetrowe plasterki (można użyć specjalnej tarki do warzyw, malaksera, przystawki do miksera, lub umiejętnie pokroić samemu nożem).
  • Ziemniaki posypujemy solą morską i resztą przypraw, smarujemy również roztopionym masłem.
  • Układamy na dużej cienkiej blaszce do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  • Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na 1 mm plasterki to pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 220 *C przez około 7 do 10 minut lub do momentu aż będą już ładnie zarumienione.
  • Plasterki 2 mm pieczemy w temperaturze 250 stopniach C przez około 9-15 minut lub również do zarumienienia.
  • Poczekaj chwilę aż ziemniaki przestygną wtedy lepiej odejdą od blachy.

 

Zobacz tez przepisy na inne przekąski!