Powoli zbliża się jesień i sałatki na naszych stołach zaczynają zastępować cięższe, gorące dania. Sałatka z cukinią, cieciorką i suszonymi pomidorami jest świetnym konsensusem pomiędzy jesienią, a latem! Połączenie lekkiej sałaty z przysmażoną cukinią i ugotowaną cieciorką nasyci, ale nie przygwoździ nas jeszcze do fotela, wciskając na nogi cieple kapcie...
składniki:
- pół średniej cukinii
- garść cieciorki przed ugotowaniem (jeżeli korzystamy z cieciorki z puszki bierzemy jej ok. 1/3 opakowania)
- garść oliwek: zielone i czarne
- garść suszonych pomidorów
- kiełki rzodkiewki
- sałata, rukola
- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, czosnek
- olej lniany
przyrządzanie:
- Gotujemy cieciorkę ok. 40 minut. Należy pamiętać jednak, że trzeba ją dobę wcześniej zacząć moczyć w zimnej wodzie. De facto może to być krócej niż doba, 12 godzin spokojnie wystarczy. Jeżeli nie mamy czasu możemy też użyć cieciorki z puszki.
- cukinię podsmażamy na oleju kokosowym i lekko dusimy na małym ogniu, po dodaniu odrobiny wody (odrobiny, bowiem cukinia sama w sobie ma jej dużo)
- oliwki kroimy na plasterki, podobnie suszone pomidory
- łączymy wszystkie składniki, posypujemy przyprawami (proponuję oregano, pieprz ziołowy i czosnek), polewamy olejem lniany
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














