Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Cukinie nadziewane mięsem i warzywami

Cukinie nadziewane mięsem i warzywami

Sezon na cukinie trwa. W związku z tym nie ma co próżnować tylko korzystać z dobrodziejstw lata. Cukinie można sporządzać na rozmaite sposoby. Świetnym pomysłem jest jej nadziewanie.

czas: 60 min

liczba porcji: 4

składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • włoszczyzna
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
 

przyrządzanie:

Cebulę, czosnek oraz por szatkujemy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy na małym ogniu.

Warzywa oraz pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Następnie dodajemy po kolei do farszu. Mieszamy a po 5 minutach zalewamy odrobiną wody, by farsz się poddusił. Doprawiamy solą, pieprzem, i ziołami.

Cukinię dzielmy na pół (wzdłuż) i drążymy środek łyżką, wkładając miąższ do farszu. Gdy cukinie będą już wydrążone wykładamy je na blachę wyłożoną folią aluminiową, bowiem z cukinii wydobędzie się woda podczas pieczenia.

Farsz zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie nadziewamy nim cukinie. Dla smaku można posypać cukinie serem lub polać sosem z jogurtu, czosnku i ziół.

Wkładamy do piekarnika nastawionego na 120 stopni i pieczemy 20 – 30 min..

Smacznego!