Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Domowa włoska lasagne!

Redakcja PalceLizać myślami już jest na wakacjach, dlatego dzielimy się z wami naszym sprawdzonym przepisem na włoską lasagne bolognese.

lasagna-751504_640

składniki:

650 g mięsa mielonego wieprzowegi 30 g b boczku 1  cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 szklanka czerwonego wina 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mleka 3/4 łyżeczki oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz i sól

2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej

100 g parmezanu makaron lasagne

przyrządzanie:

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy.
2. Na patelni szklimy cebulę, czosnek i marchewkę. Dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut.
3. Dodajemy wino.
4. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu.
5. Dodajemy trzy łyżki mleka.6. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.

7. Układamy naprzemiennie płaty makaronu i sos.
8. Sypiemy parmezanem.
9. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
ZOBACZ TEŻ: Zapiekanka makaronowa z serem i świeżymi ziołami