Czym się różnią frytki belgijskie od normalnych? Tym, że są bardziej chrupiące na zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Przekonajcie się sami!
składniki:
- ziemniaki (około 4 średnie na osobę, oczywiście w zależności kto ile je)
- sól/cukier
- olej
- dodatek (ketchup, majonez)
przyrządzanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy na paseczki.
- W garnku gotujemy wodę z dwoma łyżeczkami cukru (dzięki temu będą bardziej chrupiące i będą miały złocisty kolor).
- Do zagotowanej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy około 3-4 minuty. Ziemniaki nie powinny zrobić się miękkie.
- Po ugotowaniu przekładamy ziemniaki na papierowy ręcznik i odsączamy je z wody.
- Olej we frytkownicy (lub w garnku) rozgrzewamy do 160*C i wrzucamy do niego frytki. Gdy wypłyną na powierzchnie przekładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz (jeśli mamy możliwość to lepiej położyć je na papier razem z sitkiem).
- Rozpoczynamy drugą fazę smażenia. Olej podgrzewamy o 20*C (do temp 190*C). Frytki ponownie przekładamy do oleju, smażymy do momentu aż uzyskają złocisty kolor (dwufazowe smażenie jest najistotniejszą czynnością, jeśli chcemy, aby frytki były odpowiednio chrupkie).
- Frytki ponownie wykładamy na ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
- Solimy dopiero przed podaniem (dzięki temu będą dłużej świeże i chrupiące).
- Podajemy z dowolnym sosem.