Idealne na śniadanie. Świetnie smakują w połączeniu z kakao i kawą. Pyszne, pachnące drożdżowe bułeczki z czekoladą i rodzynkami.
składniki:
- pół kilograma mąki
- 12 łyżek cukru
- pół kostki masła
- pół kostki drożdży
- 1 jajko
- szklanka mleka
- opakowanie rodzynek
- 1 pokrojona mleczna czekolada
przyrządzanie:
- Z mąki, mleka i drożdży zrobić zaczyn. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
- W małym rondelku roztop masło i odstaw do chłodnego miejsca
- Rodzynki zamocz w ciepłej, bardzo słodkiej wodzie.
- Do zaczynu dodaj roztopione masło, jajko i cukier. Zacznij wyrabiać ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godz.
- Ciasto wymieszaj z rodzynkami i czekoladą, uformuj bułeczki.
- Bułeczki wsadź na 30 – 40 minut do piekarnika rozgrzanego na 160 st.C
- Smacznego!
Zobacz też: Przepis na domową granolę