Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Gołąbki z kaszą i grzybami

Uwielbiasz gołąbki? Mamy dla Ciebie propozycję innej wersji tej tradycyjnej potrawy. Zamiast mięsa i ryżu - kasza i grzyby, idealne dla wegetarian!

cabbage-rolls-1123_1280

składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

Farsz:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • grzyby suszone: 3 garści lub 300 g. pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 grzybowa kostka rosołowa

Sos:

  • woda z namoczonych grzybów (ok. 300 ml)
  • 75 ml kremówki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

przyrządzanie:

  • Dzień wcześniej moczymy suszone grzyby w wodzie. Jeśli wybieramy pieczarki wystarczy je tylko oczyścić i podsmażyć na maśle.
  • Odrywamy 4 wierzchnie liście kapusty i zostawiamy je do wyłożenia garnka. Wycinamy głąb, aby móc oderwać kolejne liście. Gotujemy wodę w dość dużym garnku i gotujemy każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Wyjmujemy je z wody i odstawiamy do odcieknięcia i wystygnięcia.
  • Gotujemy dwa woreczki kaszy gryczanej.
  • Grzyby odciskamy z wody i kroimy na małe kawałeczki. Wodę z grzybów przelewamy do garnka.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy całość do kaszy i łączymy z 1 ubitym jajkiem.
  • Na każdy liść nakładamy około 3 łyżki farszu i zawijamy do środka brzegi kapusty, po czym całość zwijamy w rulonik.
  • Na dno garnka kładziemy odłożone wcześniej wierzchnie liście kapusty i układamy na nich delikatnie gołąbki (miejscem łączenia do dołu).
  • Kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i zalewamy gołąbki, dodajemy łyżkę masła, przykrywamy luźnymi liśćmi kapusty i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos grzybowy. Wodę z grzybów zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance łączymy wodę, kremówkę i mąkę, cały czas mieszamy energicznie widelcem. Wlewamy powoli do garnka i mieszamy szybko do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.
  • Gotowe gołąbki polewamy przygotowanym sosem.
Znasz jakiś ciekawy przepis? podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)