Do zrobienia zapiekanej kukurydzy potrzebujemy zaledwie ziarna kukurydzy, mleko, masło, mąkę oraz jajka.
Składniki:
- 600 g wyciskanych ziaren kukurydzy
- 1 l mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
Przygotowanie:
Kukurydzę opłukać, zalać gorącym mlekiem, osolić, osłodzić szczyptą cukru, gotować 30 minut, odcedzić i zmiksować. Mleko zachować.
Przesmażyć mąkę na maśle, wlać mleko i śmietanę, gotować 5 minut mieszając, dodać kukurydzę i jajka, wymieszać, doprawić, przełożyć do naczynia do zapiekania i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













