Przypomnij sobie kiedy ostatnio robiłaś zupę ogórkową. Wczoraj, miesiąc temu czy jeszcze dawniej? My zdecydowanie za rzadko korzystamy z tego przepisu - a jest przepyszny! Pora to zmienić, więc zapraszamy na cudnie aromatyczną, lekko kwaskowatą zupę ogórkową. Prawdziwie polskie danie!
składniki:
- spory kawałek kości od schabu wieprzowego (lub schab z kością)
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 700g kiszonych ogórków
- 1 łyżka masła
- 100g marchwi
- 100g pietruszki
- 100g selera
- kawałek białej części pora
- 300g ziemniaków
- zacierki: 50g mąki, szczypta soki i kilka łyżek zimnej wody
- 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
- 250g kwaśnej śmietany 18%
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















