Szukasz pomysłu na pyszny bezmięsny obiad? Polecamy pasztet z soczewicy, który robi się bardzo łatwo i bardzo szybko. Jest to znakomita alternatywa dla mięsnych obiadów. Co więcej - świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno. Pycha!
czas: około 15-20 minut + 45 minut pieczenie
składniki:
- 200g soczewicy czerwonej (waga podana na sucho)
- 3 jajka
- 4 marchewki
- 1 cebula
- przyprawy: ostra i słodka papryka, oregano, sól, pieprz, tymianek, curry,
- 2 łyżki otrębów
- olej (do podsmażenia cebuli)
przyrządzanie:
Gotuj soczewicę do momentu, aż będzie się rozpadać.
Posiekaj cebulę w kostkę i podsmaż na oleju.
Marchew zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Dodaj przyprawy i podsmażaj wszystko przez jakiś czas, tak żeby warzywa przeszły aromatem.
Wszystko wymieszaj z odsądzoną soczewicą, jajkami i otrębami.
Masę przerzuć do formy wysmarowanej olejem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 45-50 minut.
SMACZNEGO!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















