Błyskawiczne do przygotowania, a bardzo smaczne i efektowne danie z polędwicy wieprzowej i sera z niebieską pleśnią
czas: 10 minut + 50 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (łącznie ok. 800 g)
200 g sera pleśniowego
sól, pieprz, duża szczypta ziół prowansalskich
3 łyżki masła
przyrządzanie:
Polędwiczki oczyścić z błon, umyć, naciąć wzdłuż na głębokości 1,5 – 2 cm. W nacięciu umiescić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Spiąć wykałaczkami. Polędwiczki obficie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posyać wiórkami masła. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.
uwagi:
Razem z polędwiczkami można upiec również obrane, posypane ziołami prowansalskimi i solą ziemniaki. Wówczas należy użyć nieco więcej masła.