składniki:
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 500 g białych szparagów
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- szczypta soli
- szczypta cukru
przyrządzanie:
Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.
2 żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy.