Ta szarlotka, z dodatkiem masy krókowej na wierzchu, najlepiej udaje się z kwaśnych, zielonych jabłek
czas: 40 minut + 40 minut pieczenia
liczba porcji: 12
składniki:
Na ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
ew. łyżka wody
Na nadzienie:
4 duże jabłka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki
pół łyżeczki cynamonu
tłuszcz do formy
3 łyżki gotowej masy krówkowej
przyrządzanie:
Schłodzone masło posiekać i wymieszać palcami z mąką. Dodać cukier, sól i żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem. Ciasto rozwałkować tak aby oprócz wyłożenia nim okragłej tortownicy zostało jeszcze nieco, by móc zawinąć końce na nadzeniu. Wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem i wysypanej łyżką mąki tortownicy. Posypać 2 łyżkami mąki. Nałożyć jabłka, brzeg ciasta ułożyć na nich. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze gorącą posmarować masą krówkową, po czym przed podaniem schłodzić w lodówce.