Jedyny w swoim rodzaju suflet, podawany zazwyczaj we Francji na obiad w Boże Narodzenie, który może, a wprost powinien opaść - można przygotować go nawet dzień wcześniej
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki:
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka 36 % śmietany
1/2 szklanki kremowego koziego sera
1/4 szklanki sera roquefort
3/4 szklanki sera gruyere
4 jaja
1 białko
przyrządzanie:
4 łyżki masła rozpuścić w dużym rondlu. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlewać stopniowo mleko i dokładnie wozmieszać. Chwilę podgrzewać, po czym dodać pól szklanki śmietany. Podgrzewać razem przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony kozi ser, wymieszać, a następnie wystudzić.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka nieco ubić i dodać do masy. Wymieszać, dodać rozrobniony roquefort oraz pół szklanki stratego na tarce o drobnych oczkach gruyera. Wszystko dokładnie wymieszać. 5 białek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą sufletową. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cztery niewielkie żaroodporne foremki wysmarować pozostałym masłem. Nakładać masę sufletową, tak aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości. Ręcznikiem papierowym wytrzeć ich brzegi. Suflety piec przez ok. 20 minut w nagrzanym do największej możliwej temperatury piekarniku (najlepiej ok. 300 stopni). Gdy już wyrosną i są lekko brązowawe, wyjąć. W środek każdego sufletu nakładać po łyżeczce śmietany i sera gruyere. Gdy ostygną, ponownie włożyć je do piekarnika i piec ok. 8 – 10 minut. Po upieczeniu delikatnie podważyć i przełożyć na talerze.
uwagi:
Podawać z sałatkami, najlepiej z sosem winegret, np. MIESZANYMI SAŁATAMI Z OCTEM BALSAMICZNYM lub SAŁATĄ W SOSIE WINEGRET