Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser z kiwi

Deser z kiwi

Gruszki z czekoladą

Gruszki z czekoladą

WŁOSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Włosi kochają jeść rano!

WŁOSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Włosi kochają jeść rano!

DZIEŃ MAMY: 10 ciast i ciasteczek, które możesz upiec dla mamy

DZIEŃ MAMY: 10 ciast i ciasteczek, które możesz upiec dla mamy

Pieczony bakłażan

Pieczony bakłażan

Uśmiech teściowej

Uśmiech teściowej

Ryż z jabłkami pod chmurką

Ryż z jabłkami pod chmurką

Sałatka z awokado, ananasem, rzodkiewką i sokiem z limonki

Sałatka z awokado, ananasem, rzodkiewką i sokiem z limonki

Żeberka w sosie słodko- ostrym

Żeberka w sosie słodko- ostrym

CIECIERZYCA-10 inspiracji na serwowanie

CIECIERZYCA-10 inspiracji na serwowanie

Uzdrawiająca sałatka z selera- prosty przepis

Uzdrawiająca sałatka z selera- prosty przepis

Proste pesto z jarmużu i orzechów włoskich

Proste pesto z jarmużu i orzechów włoskich

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

4 przepisy z RZODKIEWKĄ  w roli głównej

4 przepisy z RZODKIEWKĄ w roli głównej

Placek na maślance

Placek na maślance

AMERYKAŃSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Amerykanie kochają jeść rano!

AMERYKAŃSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Amerykanie kochają jeść rano!

Turron

Klasyczny  nugat, który w tej wersji lub nieco wzbogaconej obecny jest w okresie Bożego Narodzenia w każdym hiszpańskim domu

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut + 2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 6

składniki:
250 g miodu
300 g zmielonych migdałów
1 białko
100 g cukru
skórka z jednej cytryny

przyrządzanie:

W rondlu na niewlkim ogniu rogrzać miód, dodac cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Do nieco wystudzonego miodu dodać białko i wszystko razem mieszać ok. 10 minut. Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciągle mieszając podgrzewać aż się skarmelizuje (zacznie brązowieć). Następnie dodać startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny oraz zmielone migdały. Formę keksową wyłożyć pegaminem, wylać masę, wygładzić zmoczona łyżką. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny do zastygnięcia. Następnie pokroić na wąskie paski.

uwagi:

Do nugatu można dodać także - już po wylaniu do formy - całe migdały, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową