Pyszna śródziemnomorska ryba w sosie rodem z kuchni hiszpańskiej
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 średnia dorada
150 g siekanego miąższu pomidorów
3 ząbki czosnku
15 czarnych oliwek
5 łyżek oliwy z oliwek
otarta skórka z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Doradę umyć, obrać z łusek, usunąć wnętrzności. Nasolić i oprószyć pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W trakcie pieczenia obrócić.
W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pomidory i posiekane oliwki. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać rybę, posypać tartą skórką cytrynową.
uwagi:
Podawać z pieczonymi ziemniakami.