Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z dyni. Jak pisze nasza czytelniczka: "przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, najwięcej czasu zabiera... obieranie dyni!". Koszt jednej porcji to ok. 1 zł!
składniki:
- Pęczek włoszczyzny
- Dynia średniej wielkości (średnica ok. 30 cm)
- Seler naciowy
- Cebula
- Czosnek
- Papryczka chilli (wg uznania kubków smakowych z ziarenkami lub bez)
- Kostka rosołowa 3 szt
- Naturalny serek topiony
- Przyprawy: kurkuma + curry + sól + pieprz
- Pestki dyni do dekoracji
przyrządzanie:
- Obieramy włoszczyznę, wrzucamy do gotującej się wody (ok.2,5l), gotujemy a w tym czasie szykujemy pozostałe składniki.
- Obieramy dynię, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Seler naciowy porcjujemy, dorzucamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem i obsmażamy. Dokładamy do gotującej się zupy.
- Wrzucamy pozostałe składniki, kostkę rosołową, przyprawy, papryczkę. Gotujemy ok., 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu wrzucamy serek topiony.
- Całość miksujemy blenderem. Krem gotowy, prażymy pestki dyni na suchej patelni i danie gotowe. Pyszne rozgrzewające na chłodne jesienne wieczory.
uwagi:
Z powyższych składników wychodzi ok. 10 – 12 porcji, w związku z tym, iż może się nam znudzić po dwóch dniach jedzenia, porcjujemy i mrozimy w pojemniczkach, śmiało można przechowywać zamrożone do 3 – 4 miesięcy.