Kanapka - jeden z najprostszych posiłków, zazwyczaj kojarzący się z kawałkiem chleba, masłem i wędliną. My jednak postanowiliśmy Wam przedstawić bardziej urozmaiconą, pyszną i włoską wersję kanapki. Polecamy!
czas: do 10 minut
liczba porcji: 2 kanapki
składniki:
- 2 spore kromki chleba
- 4 plasterki sera
- serek śmietankowy (można użyć też koziego)
- 1/2 awokado
- 4 plasterki salami lub szynki parmeńskiej
- 4 pomidorki koktajlowe (mogą być 2 czerwone, 2 żółte)
- 1/4 żółtej papryki
- oliwa
przyrządzanie:
- Kromki chleba podpiekamy w piekarniku (krótko, aby zyskały tylko trochę na chrupkości).
- Na kromkę kładziemy 2 plasterki sera, smarujemy go serkiem śmietankowym lub kozim.
- Wszystkie warzywa myjemy.
- Awokado kroimy na dość grube plasterki i kładziemy na kanapce.
- Paprykę kroimy w cienkie paski i kładziemy obok awokado.
- Na to wykładamy 2 plasterki salami lub szynki parmeńskiej.
- Przykrywamy skroplonymi wcześniej oliwą liśćmi sałaty.
- Każdy pomidorek kroimy na 4 części i wykładamy na sałatę.
- Dodatkowo całość można odrobinę skropić oliwą.
Zobacz też przepis na: Sałatka z boczkiem i jajkiem