Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Tacos z wołowiną i awokado

Tortilla z mięsem wołowym i awokado to jeden z przysmaków kuchni meksykańskiej. Już dziś możesz ten posiłek zrobić u siebie w domu!

tacos-245241_1280

składniki:

  •    150g maki
  •    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •    2 łyżki oleju
  •    75ml ciepłej wody
  •    200g wołowiny
  •    sałata pekińska
  •    śmietana 18%
  •    sól, pieprz
  •    1 łyżka oliwy z oliwek
  •    1 łyżka octu winnego
  •    1 łyżeczka sosu chili
  •    1/2 łyżeczki cukru
  Salsa z awokado:
  •    1 awokado
  •    1/2 czerwonej cebuli
  •    1 papryczka jalapeno
  •    kilka liści bazylii
  •    2 łyżki soku z limonki
  •    2 łyżki oliwy z oliwek
  •    sól, pieprz

przyrządzanie:

  • 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego łączymy z 1 łyżeczką sosu chili i ½ łyżeczki cukru – mieszamy.
  • Umyte mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 150g mąki, szczyptę soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju i 75 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody mieszamy i wyrabiamy ciasto na tortille (wodę dodajemy stopniowo, w miarę potrzeby).
  • Przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę.
  • Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na patelni, z każdej strony około 1-1,5 min.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do momentu aż stanie się miękkie. Odkładamy je na bok.
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną papryczkę jalapeno. Dokładamy posiekaną bazylię (nie za drobno), sól, pieprz i skrapiamy sokiem z limonki i oliwą.
  • Na każdej tortilli wykładamy posiekaną sałatę pekińską, wołowinę oraz salsę z awokado.
  • Dodajemy odrobinę śmietany i skraplamy sokiem z limonki. Można również doprawić jeszcze solą i pieprzem.

 

Zobacz też przepis na: Nachos