Ten nietypowy deser zaskoczy każdego! Tort ze szpinakiem i truskawkami nie jest ani za słodki ani za bardzo kaloryczny! Spróbuj go zrobić w domu!
składniki:
Ciasto:
450g rozmrożonego szpinaku
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300ml schłodzonej śmietany 30%
1 cukier waniliowy
truskawki
przyrządzanie:
1. Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem, potem dodajemy partiami olej.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta.
3. Na koniec dodajemy szpinak i jeszcze chwilkę miksujemy.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 1 godziny. Studzimy.
5. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego na sztywną masę.
6. Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, a to umyte i pokrojone truskawki.