Szybki bezmięsny obiad? Zapiekanka warzywna. Zdrowo i smacznie aż ślinka cieknie. Sprawdź nasz przepis na ten wegetariański przysmak!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 3 papryki różnego koloru
- średniej wielkości pomidory
- brokuły
- kawałek kalafiora
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- śmietana
- 10dag żółtego sera
- ser mozzarella
- bazylia
- chili
- pieprz/sól
- curry
przyrządzanie:
- Warzywa myjemy i osuszamy.
- Usuwamy pestki z papryk i kroimy je na średnie kawałki.
- Pomidory parzymy, usuwamy skórkę i kroimy na kawałki.
- Brokuły i kalafiora odcinamy od głąba, wycinamy różyczki, gotujemy na półtwardo.
- Cukinię kroimy na pół i dzielimy na paseczki.
- Czosnek obieramy i drobniutko kroimy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
- Warzywa mieszamy i wsypujemy do naczynia.
- Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i powoli dodajemy mleko, mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i chili.
- Sos polewamy na warzywa, posypujemy serem oraz plastrami pokrojonej mozzarelli i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 *C.