Pesto to świetny dodatek do makaronów i innych dań. Jeśli do tej pory lubowaliście się w kupnych odpowiednikach tego sosu, to spróbujcie zrobić go sami w domu - bez porównania!
składniki:
- 1 szklanka mocno upchanych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- ¼ szklanki oliwy
- Sól do smaku
przyrządzanie:
- Pesto najlepiej ucierać w moździerzu. Jeśli zależy Wam na czasie możecie użyć blendera, ale na najniższym poziome mocy (składniki dodajemy w tej samej kolejności co przy ucieraniu w moździerzu).
- Czosnek z odrobiną soli ucieramy na gładką pastę.
- Do moździerza dokładamy bazylię i wraz ze szczyptą soli ucieramy na pastę.
- Stale rozdrabniając dodajemy orzeszki i ser.
- Nie przerywając ucierania dodajemy oliwę.
- Rozdrabniamy do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Możemy jeszcze doprawić solą.
- Pesto przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














