Pesto to świetny dodatek do makaronów i innych dań. Jeśli do tej pory lubowaliście się w kupnych odpowiednikach tego sosu, to spróbujcie zrobić go sami w domu - bez porównania!
składniki:
- 1 szklanka mocno upchanych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- ¼ szklanki oliwy
- Sól do smaku
przyrządzanie:
- Pesto najlepiej ucierać w moździerzu. Jeśli zależy Wam na czasie możecie użyć blendera, ale na najniższym poziome mocy (składniki dodajemy w tej samej kolejności co przy ucieraniu w moździerzu).
- Czosnek z odrobiną soli ucieramy na gładką pastę.
- Do moździerza dokładamy bazylię i wraz ze szczyptą soli ucieramy na pastę.
- Stale rozdrabniając dodajemy orzeszki i ser.
- Nie przerywając ucierania dodajemy oliwę.
- Rozdrabniamy do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Możemy jeszcze doprawić solą.
- Pesto przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.