10 aromatycznych przepisów na smaczne dania ze śliwek. Mięso, sosy, desery, kompoty. Sezon na śliwki trwa od czerwca do październiki, a zatem czas najwyższy na wypróbowanie czegoś smacznego z tymi owocami.
DŻEM BANANOWO – ŚLIWKOWY
4 banany
2 kg śliwek
2 kg jabłek
szklanka cukru
1 konfitur-fix
- 1.
- Wszystkie owoce podane w przepisie umyć. Obrać, wydrążyć w konieczności. Pokroić na kostkę.
- 2.
- Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 50 minut, ciągle mieszając. Następnie delikatnie zmiksować blenderem.
- 3.
- Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.