Do Wielkanocy 2019 zostało jeszcze trochę czasu. Prawdziwa gospodyni domowa już teraz robi plany. Nie chodzi o dania wielkanocne czy porządki domowe. Czas pomyśleć o ciastach, ciasteczkach czy plackach, które zaserwujemy w tym czasie. Śpieszymy z pomocą! Oto 15 najbardziej popularnych, wielkanocnych ciast i placków!
MAKOWIEC Babci Zosi
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki
- 200 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 1,5 łyżki wódki
- ziarenka z 1 laski wanilii
Drożdże wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Masa makowa:
- 500 g masy makowej, z puszki
- 170 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Do maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Wykonanie
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 2 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 180 º C przez około 40 minut, do złotego brązowego koloru.