Do Wielkanocy 2019 zostało jeszcze trochę czasu. Prawdziwa gospodyni domowa już teraz robi plany. Nie chodzi o dania wielkanocne czy porządki domowe. Czas pomyśleć o ciastach, ciasteczkach czy plackach, które zaserwujemy w tym czasie. Śpieszymy z pomocą! Oto 15 najbardziej popularnych, wielkanocnych ciast i placków!
CIASTO A’la SNIKERS
Składniki na masy:
kostka masła
0,5 l mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
puszka masy kajmakowej
Wykonanie:
1. 1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej szklance mleka wymieszaj budyń, i mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Wlewaj zawiesinę do wrzącego mleka i mieszaj intensywnie do zgęstnienia.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Utrzyj masło na puszystą i kremową masę i dodawaj do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.
Składniki na warstwę orzechową:
300 gramów orzechów
100 gramów cukru
120 gramów margaryny
2 łyżki miodu
Wykonanie warstwy orzechowej:
1. Na patelnię wyłóż tłuszcz, cukier, miód i orzechy.
2. Gotuj chwilę na małym ogniu. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
3. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i wyłóż na 1 placek (oczywiście przed pieczeniem).
Składniki na ciasto:
600 gramów mąki
kostka masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki miodu
Wykonanie ciasta:
1. Sodę rozpuść w occie i natychmiast dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć je (podobnie, jak kruche).
2. Podziel ciasto na 3 równe części.
3. Przygotuj 3 kawałki papieru do pieczenia i obrysuj na każdej dużą, prostokątną blachę do pieczenia. Papier posyp mąką i na każdym rozwałkuj po jednym kawałku ciasta.
4. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową.
5. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Piecz ciasta na papierach, na których były rozwałkowywane. Gotowe ciasto będzie lekko zarumienione.
6. Odstaw placki do ostygnięcia.
7. Posmaruj placek masą budyniową i przykryj drugim ciastem, które posmaruj kajmakiem. Na masę kajmakową połóż placek z orzechami. Odstaw na noc do lodówki.