Świeże muffinki czekoladowe z płynącym, aksamitnym i gorącym wnętrzem. Idealne na krótką chwilę zapomnienia.
składniki:
- 170g czekolady
- 170g masła
- 6 jajek
- 160g cukru*
- 90g mąki pszennej
przyrządzanie:
- 8 foremek do babeczek wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
- Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17minut w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10 minut, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
- Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.