Czas na jeżyny! Tym razem prezentujemy przepis na jeżynowy dżem, który pieści kubki smakowe i jest sprawdzony przez nasze babcie.

składniki:
1 kg jeżyn
300 g cukru
sok i miąższ z 1 cytryny
przyrządzanie:
1. Jeżyny porządnie myjemy
2. Zasypujemy cukrem (ok 100g). Odstawiamy na noc w zimne miejsce.
3. Całość przekładamy do dużego garnka, dodajemy sok i miąższ z cytryny.
4. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Zwiększamy ogień. Gotujemy, mieszając. Po ok. 2 godzinach dodajemy też resztę cukru.
5. Przekładamy gorący dżem do słoików. Pasteryzujemy według ulubionego sposobu (10 minut gotowania,we wrzątku. Potem odwracamy do góry dnem)
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














