Według ostatnich badań GfK Polonia, przeciętny Polak spędza w kuchni minimum 7 godzin tygodniowo. Jednak niemal 40% z nas traktuje gotowanie jako przykry obowiązek, a nie przyjemność. Narzekamy na brak czasu i umiejętności. Mimo to gotowanie nie musi być męczącym i nudnym zajęciem. Oto trzy podstawowe kroki, które na zawsze odmienią Twoją kulinarną przygodę.
KROK 3
Szukaj nowych smaków, eksperymentuj, inspiruj się
To od Ciebie zależy, co dzisiaj ugotujesz. Czy będzie to Twoja popisowa potrawa, coś na szybko, a może zupełnie nowe danie inspirowane kuchnią świata? Najbezpieczniejszy posiłek to ten, który zawsze nam wychodzi, bo robimy go bez przerwy od kilku, a czasami kilkunastu lat. Niestety to bardzo prosta droga do rutyny w kuchni. Jak więc nie dać się nudzie i tym samym traktować gotowanie jako przyjemność, a nie obowiązek? Oto kilka wskazówek:
- Szukaj kulinarnych inspiracji na YouTubie. To najlepsze rozwiązanie, jeśli nie lubisz gotować w samotności.
- Rób zdjęcia swoich nowych potraw, notuj przepisy i dziel się nimi z przyjaciółmi.
- Połącz smaki, których jeszcze nigdy nie próbowałaś jednocześnie. Co powiesz na kaczkę, makaron i czarną porzeczkę?
- Zaproś przyjaciół i wspólnie ugotujcie potrawę, której nikt z Was wcześniej nie próbował.
- Odważ się i ugotuj danie, które widziałeś w telewizji lub gazecie i zapierałeś się, że w życiu byś tego nie zrobił.
- Zamień tradycyjnego schabowego na coś ciekawszego (i zdrowszego!). Może kotleciki brokułowe? Zobacz, jak szybko można je zrobić!
PRZEPIS NA KOTLECIKI BROKUŁOWE
Składniki:
- 2 średnie brokuły
- 4 ugotowane ziemniaki
- szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 300 g sera białego
- sól, pieprz
- czosnek
- garść świeżej bazylii
- masło klarowane
Wykonanie:
- Czosnek oraz bazylię siekam za pomocą blendera.
- Brokuła obieram, wkładam do pojemnika blendera z dodatkiem czosnku i bazylii. Całość blenduje.
- Ziemniaki ścieram na tarce. Dodaje do papki brokułowej. Dodaję także ser oraz wszystkie przyprawy.
- Płatki owsiane mielę. Dodaje do mieszanki.
- Całość mieszam i formuję kotlety. Obtaczam w mące. Smażę na maśle klarowanym, aż będą pięknie zarumienione.
Wykonanie tych kotlecików zajęło nam niecałe 10 minut! Tak szybko tylko dzięki pomocy TEGO BLENDERA.
PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE W KUCHNI
Jak widzisz, gotowanie naprawdę może cieszyć. Nie trzeba mieć mnóstwo wolnego czasu, aby przyrządzić coś ciekawego. Jeśli chcesz zakochać się w gotowaniu na nowo, pamiętaj o trzech zasadach: dobrze wyposaż swoją kuchnię, co ograniczy wysiłek i czas przygotowania potraw, zaproś rodzinę i przyjaciół do wspólnego gotowania i znajdź odwagę w szukaniu kulinarnych inspiracji!