Czasem zwyczajnie nie mamy czasu na przygotowanie deseru, który jest zwieńczeniem obiadu. Przed Wami 3 proste przepisy, które zawsze się udają!
BABECZKI BEZ PIECZENIA
- Składniki na 8-10 babeczek:
- 2 szklanki kokosu,
- 2 szklanki krojonych migdałów,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyzki miodu,
- 4 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- Dodatkowo:
- 2 owoce awokado,
- 1 banan,
- 250 ml śmietanki 30 %,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- Cukier do smaku,
- Sok w ½ cytryny,
Składniki ciasta przekładamy do robota kuchennego (malakseru) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto by się dobrze nie kleiło należy dodać do niego jeszcze rodzynek. Formę na muffinki smarujemy delikatnie olejem. Z gotowej masy formujemy kulki i przekładamy do wgłębień w formie. Kulkami wyklejamy brzegi i dno wgłębień nadając kształt babeczki. Całość przekładamy na około 30 minut do zamrażalnika by dobrze zastygło i było łatwo wyjąć. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremki. Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestki i obieramy ze skórki. Miksujemy razem z obranym bananem na gładka masę. Dokładamy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier do smaku (1 łyżka), wcześniej przygotowany mus. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Gotowy krem awokadowy przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki, wypełniając wgłębienie i tworząc kopczyki.