Czasem zwyczajnie nie mamy czasu na przygotowanie deseru, który jest zwieńczeniem obiadu. Przed Wami 3 proste przepisy, które zawsze się udają!
PTYSIE Z BITA ŚMIETANĄ
Składniki:
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki mleka
- Szklanka mąki pszennej
- 125g margaryny
- 5 jajek
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą.
Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną.