Sprawdźcie sami jak pyszne i proste w wykonaniu mogą być bezglutenowe ciasta. O właściwościach zdrowotnych nie wspominając!
CZEKOLADOWO – BANANOWE BROWNIE
- 1 szklanka puree z bananów (mniej więcej 2 średnie banany)
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej
- 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 szklanka kakao
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
W malakserze lub blenderem zmiksować banany na gładkie puree – powinniśmy otrzymać 1 szklankę bananowego puree. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza sodą) i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Na sam koniec wsypać sodę i zmiksować.
Płytką formę do brownies o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masą brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 – 30 minut. Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.