Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

8 przepisów, które koniecznie wypróbuj w ŚWIĘTA 2018! (ciasta, ryba, zupy, uszka)

8 przepisów, które koniecznie wypróbuj w ŚWIĘTA 2018! (ciasta, ryba, zupy, uszka)

5 największych zalet MANDARYNEK! To samo zdrowie!

5 największych zalet MANDARYNEK! To samo zdrowie!

BEZALKOHOLOWY DRINK- 5 przepisów! Pij kiedy chcesz!

BEZALKOHOLOWY DRINK- 5 przepisów! Pij kiedy chcesz!

Jaką RYBĘ podać na wielkanocną kolację? 6 idealnych pomysłów+przepisy!

Jaką RYBĘ podać na wielkanocną kolację? 6 idealnych pomysłów+przepisy!

3 szybkie SAŁATKI z tego co masz w lodówce!

3 szybkie SAŁATKI z tego co masz w lodówce!

25 genialnych sposobów na podanie SZPINAKU!

25 genialnych sposobów na podanie SZPINAKU!

10 pomysłów na szybkie i ładnie wyglądające śniadanie!

10 pomysłów na szybkie i ładnie wyglądające śniadanie!

Kremowa zupa z dorszem i serkiem topionym

Kremowa zupa z dorszem i serkiem topionym

NAJPROSTSZE KRUCHE CIASTECZKA DOMOWE

NAJPROSTSZE KRUCHE CIASTECZKA DOMOWE

Jeśli do KAWY dodasz te 3 składniki, będzie smaczniejsza i zdrowsza!

Jeśli do KAWY dodasz te 3 składniki, będzie smaczniejsza i zdrowsza!

Domowe praliny tylko z 3 składników~HIT!

Domowe praliny tylko z 3 składników~HIT!

Ciasto z mrożonego szpinaku z masą mascarpone

Ciasto z mrożonego szpinaku z masą mascarpone

4 kolorowe koktajle, z dużą dawką witamin! Idealne na przeziębienie!

4 kolorowe koktajle, z dużą dawką witamin! Idealne na przeziębienie!

Romantyczna kolacja we dwoje- gotowe menu na obiad, deser i przystawki!

Romantyczna kolacja we dwoje- gotowe menu na obiad, deser i przystawki!

10 najmodniejszych projektów KUCHNI w 2018 roku!

10 najmodniejszych projektów KUCHNI w 2018 roku!

Te produkty dodadzą skórze naturalnego blasku! Masz je w domu!

Te produkty dodadzą skórze naturalnego blasku! Masz je w domu!

3 sposoby na wielkanocną babkę!

Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

babki

składniki:
Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 21 g suchych drożdży

  • 6 żółtek

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki cukru

  • 125 g masła

  • 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby

  • Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

Składniki:

  • 150 g masła

  • 200 g mąki ziemniaczanej

  • 100 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 150 g drobnego cukru

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 5 ml aromatu cytrynowego

  • 100 g żurawiny Bakalland

  • cukier puder

  Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi

Składniki

  • 100 g mąki pszennej

  • 250 g cukru

  • 200 g masła

  • 4 duże jajka

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • pół szklanki soku z cytryny

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

przyrządzanie:

Drożdżowa babka wielkanocna z migdałami:

2016-03-16 Informacja prasowa

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.

Kolejny przepis na następnej stronie!