Jesienny deser – ciasto dyniowe z migdałami
Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego)
-
200 g mąki
-
100 g masła z lodówki
-
2 łyżki zimnej wody
Przepis na dyniowy mus
-
1 dynia średniej wielkości dynia
-
2 duże jajka + 1 żółtko
-
50 g brązowego cukru
-
1 łyżeczka cynamonu
-
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
Pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
-
Kilka goździków
-
200 ml śmietany
-
100 g migdałów Bakalland (odkładamy garść do dekoracji)
Przepis na ciasto
Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody. Ciasto zagniatamy szybkimi ruchami, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie posypujemy mąką blat, na którym będziemy rozwałkowywać ciasto. Rozwałkowanym ciastem, delikatnie wykładamy formę, którą następnie wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.
Przepis na mus
Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, aż stanie się miękka. Gotową dynię odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy na gładką masę. Następnie w osobnej misce miksujemy jajka i dodatkowe żółtko. Masę dyniową przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, śmietanę, cukier, posiekane migdały. Następnie dodajemy zmiksowane jajka i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy z wyłożonym ciastem. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy całymi migdałami.