Główną zaletą jaką otrzymujemy ze spożywania żółtego sera jest zaopatrzenie naszego organizmu w wapń. Jednak to jedyny plus w morzu minusów i wad tego przysmaku. Trudno wyobrazić sobie pizzę, lasagne czy kanapkę bez niego choć plasterek żółtego sera może mieć 90 kcal. To dużo, więc dbające o linię osoby powinny trzymać się od niego z daleka. Chcecie poznać prawdę? Oto 4 powody, dla których warto zrezygnować z żółtego sera!
Ważne: unikaj wszelkich serów z konserwantami, spulchniaczami i sztucznymi barwnikami, które obniżają jakość produktu. Szczególnie często producenci do żółtych serów dodają barwnik annato (E160b). To pomarańczowoczerwony barwnik, który otrzymywany jest naturalnie z nasion drzewa tropikalnego arnoty właściwej. Może wywoływać alergie, pokrzywkę, spadek ciśnienia czy ból głowy u dzieci. Jest niewskazany w przypadku osób, które mają na niego uczulenie.
CZYTAJ O : ZAKWAS Z BURAKÓW NA ZDROWIE >>>