Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik. Doskonale nadaje się na placki. Co jeszcze można przygotować z dyni? Oto kilka prostych aczkolwiek wyśmienitych przepisów!
PLACUSZKI Z DYNI W MIG
- 3/4 szklanki zmiksowanej na mus upieczonej dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W misce wymieszać łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i syropem lub miodem. Do drugiej miski wsypać mąkę ryżową, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Do miski z dynią wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (krótko, wolno, tylko do połączenia się składników).
- Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Rozprowadzić ciasto po powierzchni na kształt koła. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
- Smażyć na umiarkowanym ogniu, przez około 1,5 – 2 minuty do zrumienienia się, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie (ok. 1,5 minuty).
- Zdjąć z patelni. Posypać kakao, dodać karmelizowane banany (krótko podsmażone na patelni i skropione sokiem z cytryny), polać syropem klonowym lub miodem.