Jedne zioła mają lepszy aromat i smak po ususzeniu, a inne – gdy są świeże. Na przykład majeranek suszony jest zdecydowanie lepszy od świeżego, natomiast świeża bazylia – od suszonej. Koniecznie odkryj z nami więcej prostych wskazówek, dzięki którym dowiesz się jak używać ziół i przypraw w swojej kuchni!
Należy pamiętać o podstawowych zasadach stosowania ziół i przypraw w potrawach regionalnych. Na przykład guacamole (meksykańska salsa) doprawiamy świeżą kolendrą, czosnkiem i chilli, a do włoskiego caprese zawsze dodajemy świeżą bazylię. Do francuskiego sosu bearnaise zawsze dodamy estragon i świeżą trybulę, a do naszego polskiego żurku – suszony majeranek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















