Jedne zioła mają lepszy aromat i smak po ususzeniu, a inne – gdy są świeże. Na przykład majeranek suszony jest zdecydowanie lepszy od świeżego, natomiast świeża bazylia – od suszonej. Koniecznie odkryj z nami więcej prostych wskazówek, dzięki którym dowiesz się jak używać ziół i przypraw w swojej kuchni!
Inna technika, która pomaga lepiej wydobyć aromat i smak ziół, to ucieranie w moździerzu. Możemy w moździerzu ucierać zioła suszone razem ze świeżymi, z dodatkiem np. czosnku, imbiru czy galangi. Mieszanki takie możemy wzbogacić dodatkiem ziaren kolendry czy kardamonu. Jeżeli przygotowujemy mieszankę ziół i przypraw do nacierania mięsa (do zamarynowania) warto dodać do ucieranych ziół trochę oleju lub oliwy z oliwek.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















