Nie każdy jest mistrzem w kuchni. Dzisiaj trzecia część poradnika, który pomorze Wam uniknąć kulinarnych potknięć. Czy wiedzieliście, że aby uniknąć przykrego zapachu czosnku na dłoniach wystarczy przetrzeć je solą? Zapraszamy po więcej ciekawostek dotyczących sztuki gotowania!
- Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym tłuszczu trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, że aby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, nie można ich solić podczas smażenia.
- Doprawia się je na talerzu. Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub… kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed ugotowaniem.
CZYTAJ DALEJ >>>