Spotkania ze znajomymi są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale również wspólnego posiłku. Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.
Ciasteczka bakaliowe
Słodkie i pyszne ciastka bez mąki i cukru? To naprawdę da się zrobić! Wystarczy trochę czasu i pomysłowości.
Składniki:
- 120 g suszonej żurawiny
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 70 g płatków migdałowych
- 150 g płatków owsianych
- 300 g Polewy i dekoracji mlecznej HELIO
Płatki owsiane mieszamy z pokrojonymi orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Polewę rozpuszczamy zgodnie z przepisem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Powstałą masę formujemy w pożądany kształt ciasteczek i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy na kilka minut, następnie blachę wkładamy do lodówki na około pół godziny.