Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. Te fakty o winie są powszechnie znane.
Jednak trunek ten skrywa w sobie wiele tajemnic. Nie wszystkie z nich zostały odkryte, a wiele z nich jest bliżej znana jedynie wąskiej grupie pasjonatów. Oto kilka ciekawych, zaskakujących i/lub przydatnych informacji na temat wina!
4 – Saperavi bardziej wyjątkowe niż Merlot
Wspominane w tytule słowa to nazwy konkretnych odmian szczepów. Merlot to szczep typowo francuski, może być jednak z powodzeniem uprawiany w innych regionach winiarskich. Saperavi to klasyczny szczep gruziński, który próbowano uprawiać w innych krajach, ale bez większego powodzenia. – Niewiele krajów może się pochwalić charakterystycznymi dla siebie, występującymi tylko tam, odmianami winorośli. Gruzja do nich należy. Takie szczepy noszą nazwę endemicznych i radzę zwrócić na nie szczególną uwagę. Zwłaszcza, jeśli wino pijemy nie tylko od święta i potrafimy rozróżniać poszczególne składowe smaku i aromatu. Trunek z endemicznych winogron to powiew nowości – przekonuje Vano Makhniashvili.