Śledź to ryba, która zawsze będzie kojarzyła się nam ze świętami. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na podanie tego przysmaku. Będziecie zdziwienie jak fantazyjnie, prosto, smacznie można postąpić ze śledziem!
ŚLEDŹ Z ZIEMNIAKAMI W ŚMIETANIE
- 2 opakowania śledzi a la Matias (około 400 g)
- 1 średnie jabłko
- 1 większa cebula
- 2 duże kubki śmietany 12% (lub śmietana pół na pół z jogurtem naturalnym)
- pieprz, sól
- 1 1/2 kg ziemniaków
Śledzie pokroić na kawałki (jeśli śledzie są bardzo słone należy je przedtem wymoczyć w wodzie przez przynajmniej godzinę). Cebulę i jabłko obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wlać śmietanę, dodać pokrojone śledzie, starte jabłko i posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Śledzie w śmietanie wstawić do lodówki. Ziemniaki można przygotować na dwa sposoby: w mundurkach lub obrać i ugotować do miękkości. Śledzie podawać z ziemniakami.