Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

5 sposobów na przygotowanie ŚLEDZIA

Śledź to ryba, która zawsze będzie kojarzyła się nam ze świętami. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na podanie tego przysmaku. Będziecie zdziwienie jak fantazyjnie, prosto, smacznie można postąpić ze śledziem!

 

Śledzie-ze-śliwką-2

 

ŚLEDŹ ZE ŚLIWKAMI

 

  • 600 g śledzi w oleju a’la matias
  • 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 1 słoik śliwek w occie
  • 250 ml majonezu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Śledzie odsączmy z oleju i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i zalewamy octem spod śliwek. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Wyjmujemy z lodówki, odlewamy zalewę i kroimy śledzie na mniejsze kawałki (2 cm szerokości).
  • Układamy warstwę śledzi w podłużnym naczyniu, na śledziach kładiemy piórka czerwonej cebuli. Cebulę obficie pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na cebuli układamy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki.
  • W naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, kosztujemy i solimy do smaku, a następnie wylewamy na śledzie tak aby dokładnie przykryć wszystkie składnki.
  • Naczynie przykrywamy ponownie i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Na godzinę przed podaniem wyciągamy z lodówki, aby śledzie nie były zbyt zimne. Serwujemy z ciemnym pieczywem, najlepiej pumperniklem.

 

CZYTAJ DALEJ >>>