Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
- Pestki arbuza i inne supernasiona
Nasiona cieszą się nieprzerwanie rosnącą popularnością, jako zdrowy i smaczny dodatek do naszej diety. Niekwestionowanym hitem są obecnie nasiona chia (czyli nasiona szałwii hiszpańskiej), wyróżniające się wysoką zawartością kwasów omega-3, antyoksydantów oraz błonnika. – Coraz bardziej doceniamy też nasiona słonecznika, sezamu, czy dyni, które są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Dostrzegają to producenci przekąsek, którzy z myślą o rosnącej świadomości konsumentów odnośnie zdrowego żywienia, wypuszczają na rynek coraz więcej produktów opartych na naturalnych składnikach oraz z dodatkiem, np. nasion – mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć, produkującej słomkę ptysiową z nasionami. Wśród trendów żywieniowych na rok 2017 bardzo często wymienia się do niedawna ignorowane… pestki arbuza. Według dietetyków są bogate w magnez, żelazo, cynki i witaminy z grupy B, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają walkę z chorobami układu oddechowego oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.