Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
- Glony morskie
Kuchnia azjatycka coraz śmielej wkracza na polskie stoły, a wraz z nią produkty charakterystyczne dla jej poszczególnych regionów. W 2017 roku mamy, zgodnie z zapowiedzią kulinarnych influencerów, zajadać się wodorostami. Nie są one jeszcze powszechnie dostępne w supermarketach – można je nabyć głównie w sklepach ze zdrową żywnością w formie naturalnej bądź sproszkowanej. A szkoda, bo stanowią źródło witamin i składników mineralnych, antyoksydantów oraz kwasów z grupy omega-3. Dobrą informacją dla osób dbających o linię może być też fakt, że wodorosty są niskokaloryczne, a jednocześnie zapewniają na długo uczucie sytości. Glony morskie warto dodawać do warzywno-owocowych koktajlów, sałatek, zup, czy też do potraw z ryżu lub kaszy. Do najpopularniejszych wodorostów należą w naszym kraju: nori, kombu oraz wakame.